InPrivate-venster/Incognito blokkeren op Windows computers

Omdat het onder andere niet mogelijk is om centraal een plugin te installeren in inPrivate / Incognito schermen is het sterk aan te raden om deze vrijheid op school te blokkeren. Op Windows laptops is dat redelijk eenvoudig te bewerkstelligen.

In het Intune-beheercentrum kies je voor:

Apparaten > Windows > Configuratieprofielen > ➕ Maken > ➕ Nieuw beleid

Selecteer als Platform Windows 10 en later. Selecteer als Profieltype Catalogus met instellingen en klik onderaan op Maken.

Geef het nieuwe profiel een naam, bv "Blokkeer privé vensters" en klik onderaan op Volgende.

Klik op + Instellingen toevoegen
Type in het zoekbalkje: "inprivate" en klik op Zoeken.
In de gevonden categorieën klik je op Microsoft Edge. Er verschijnen 4 resultaten, vink de eerste twee aan:
Configure InPrivate mode availability
Configure InPrivate mode availability (User)

Type nu "incognito" in het zoekbalkje en klik op Zoeken.
Selecteer de categorie GoogleGoogle Chrome en vink beide resultaten aan:
Incognito mode availability
Incognito mode availability (User)

Klik nu op het kruisje rechtsboven de Zoeken button.

Zet bij het onderdeel Google Chrome beide schuifjes op Enabled en kies vervolgens in beide selectie-boxen voor Incognito mode disabled

Zet bij het onderdeel Microsoft Edge beide schuifjes op Enabled en kies vervolgens in beide selectie-boxen voor InPrivate mode disabled

Klik onderaan op Volgende en klik bij Bereiktags ook op Volgende

Klik onder "Opgenomen groepen" op Groepen toevoegen en selecteer de leerling-groep(en).

Klik op Volgende, controleer de instellingen en klik op Maken

Intune zal nu deze instelling verspreiden onder de leerling-accounts. Vanaf nu kan er met die accounts geen gebruik meer gemaakt worden van privé browsen.