De Edge Add-ons en Chrome Extensies (uitbreidingen) blokkeren op Windows laptops

Om te voorkomen dat leerlingen zelf allerlei Add-ons of extensies (uitbreidingen) gaan installeren in hun browser kan dat worden uitgeschakeld. Via Intune is dat redelijk eenvoudig te bewerkstelligen.

In het Intune-beheercentrum kies je voor:

Apparaten > Windows > Configuratieprofielen > ➕ Maken > ➕ Nieuw beleid

Selecteer als Platform Windows 10 en later. Selecteer als Profieltype Catalogus met instellingen en klik onderaan op Maken.

Geef het nieuwe profiel een naam, bv "Extensies blokkeren" en klik onderaan op Volgende.

Klik op + Instellingen toevoegen
Type in het zoekbalkje: "extensions" en klik op Zoeken.
Klik op Google Google Chrome extensies. Er verschijnt een lijst met resultaten, vink de volgende 2 aan:
Configure extension installation blocklist
Configure extension installation blocklist (User)

Klik nu op Microsoft Edge\Uitbreidingen. Er verschijnt een nieuwe lijst met resultaten, vink de volgende 2 aan:
Control which extensions cannot be installed
Control which extensions cannot be installed (User)

Klik nu op het kruisje rechtsboven de Zoeken button.

Zet vervolgens alle schuifjes op Enabled en type in elk van de 4 invulvelden een asterisk (*).

Klik onderaan op Volgende en klik bij Bereiktags ook op Volgende

Klik onder "Opgenomen groepen" op Groepen toevoegen en selecteer de leerling-groep(en).

Klik op Volgende, controleer de instellingen en klik op Maken

Intune zal nu deze instelling verspreiden onder de leerling-accounts. Vanaf nu kan er met die accounts geen gebruik meer gemaakt worden van Add-ons of extensies tenzij die expliciet zijn geïnstalleerd vanuit Intune.